När Bernadottes spanjorer skulle erövra Skåne

Under Napoleonkrigen kunde allt hända. Europas karta förändrades i ett rasande tempo och vad som skulle hända i Norden var ovisst. Skulle Sverige invadera Danmark med hjälp av engelska eller ryska trupper? Eller skulle Danmark anfalla Sverige med franskt eller ryskt stöd? Man kan inte avundas inte dåtidens beslutsfattare.

När Napoleon steg för steg erövrade Europa var huvudfienden England. Han tvingades ge upp planerna på en invasion av de Brittiska öarna och istället blev lösningen att bygga upp en total blockad mot England. Därmed måste Danmark och Sverige tvingas in i allians med Frankrike för att knäcka Storbritannien ekonomiskt.

Copenhagen,_the_night_between_4_and_5_September_1807_seen_from_Christianshavn
Köpenhamn bombarderas i september 1807

Danmark var inte intresserat av att bli ytterligare en fransk lydstat men detta ändrades dramatiskt. Marskalk Jean Baptiste Bernadotte var 1807 guvernör i norra Tyskland och pressade danskarna hårt. Den danska armen samlades på södra Jylland för att försöka hindra en fransk invasion. Från engelsk sida var man bekymrad över att fransmännen skulle komma över den danska flottan. I september anlände därför en brittisk flotta till Öresund och krävde att flottan skulle överlämnas. Danskarna vägrade. Svaret blev att en brittisk armé på 30 000 man landsattes och Köpenhamn inringades. Under en vecka utsattes staden för ett massivt regn av bomber och raketer. Armén var på Jylland och försvararna bestod av 13 000 frivilliga – borgare, studenter och hemvärnsmän. De flesta saknade skjutvapen och fick göra sitt bästa med gamla hillebarder, spjut och svärd. Kapitulationen kom den 7 september och britterna seglade iväg med danska flottan. En femtedel av Köpenhamn var då nedbrunnet och 500 människor döda.

Danmark ingick omedelbart i en allians med Frankrike, men man ville fortfarande vara en suverän stat. Det gick så där. 9 februari 1808 informerades Bernadotte om att Ryssland fått Napoleons klartecken att anfalla Finland. För att hjälpa till att tvinga in det bångstyriga Sverige i det nya, franska Europa skulle ett anfall riktas även mot Skåne. Trupperna, totalt 30 000 man, bestod till stor del av spanska soldater i fransk tjänst. Den danska armén kunde inte göra mycket för att hindra dem.

Den 15 mars anlände Bernadotte till Köpenhamn. Som personlig eskort hade han ridande spanska jägare ur Zamoraregementet. Läget var förvirrat. Den mentalsjuke kung Kristian VII hade åkt till Holstein för att bistå sina trupper mot den franska invasionen, men han avled där den 13 mars. Därför var Fredrik VI ny kung och fick bjuda på middag på Amalienborg. Enligt planen skulle en spansk/dansk armé under fransk ledning invadera Sverige från söder. Bernadotte hade intygat Napoleon att han kunde nå Stockholm under våren.

Spanska soldater
Spanska soldater från La Romanas division

Men det hela var mest tänkt som ett hot. Napoleon gav aldrig anfallsordern. För honom var det hela en uppvisning för tsaren, men han var egentligen inte intresserad av att engagera franska resurser mot Sverige. Han började få stora problem i Spanien och det bästa vore om kriget mellan Ryssland och Sverige drog ut på tiden. Ryssland var för tillfället allierat med Frankrike, men detta skulle inte vara så länge till.

Brittiska flottan anlände och det blev omedelbart mycket besvärligt för Bernadottes armé att röra sig mellan de danska öarna. På återresan till Jylland tvingades han sitta i en liten båt i drivisen i femton timmar medan man smög från ö till ö. Meningen var att han skulle bosätta sig på slottet i Kolding men samma natt brann slottet ner. De frusna spanjorerna hade eldat för våldsamt. Istället blev slottet i Odense residens och hit kom även hustrun Désirée och den åttaårige sonen Oscar.

Spanjorerna uppförde sig väl och var ett spännande exotiskt inslag i den danska vardagen. De leddes av markis Pedro Caro Sureda, markis La Romana från Mallorca. En bestående insats var att de introducerade rökningen av cigarrer till danskarna. Många av soldaterna hade sina familjer med sig och de glada spanjorskorna som red på sina mulåsnor var uppskattade. De var varmt religiösa och gick i mässan varje dag.

Allt fungerade någorlunda väl men händelseutvecklingen i Spanien förändrade allt. I maj 1809 avsatte Napoleon den spanske kungen och installerade istället sin bror Joseph som spansk kung. Bernadottes spanjorer tog inte nyheterna väl. När de skulle svära trohetsed mot José Primero blev det skottlossning och en fransk officer dödades. Danska armén fick sättas in för att hålla isär de spanska enheterna.

La Romana kontaktades av en brittisk agent, benediktinerprästen James Robertson som kommit utklädd till köpman. Han informerade om att en brittisk flotta väntade på dem vid Nyborg. La Romana gav sina trupper order om samling på Fyn för utskeppning via Nyborg. De danska trupperna sopades undan. När Bernadotte informerades begav han sig omedelbart iväg med franska trupper för att stoppa ombordstigningen. Han lyckades skära av och hindra 5 000 spanjorer men 9 000 man seglade iväg med britterna.

Tyvärr gick de flesta av spanjorerna ett grymt öde tillmötes. Många dödades i striderna i Spanien. De som tillfångatogs av fransmännen tvingades gå med franska armén till Ryssland. De som överlevde även detta stupade många i fransk uniform i slutstriderna mot Napoleon 1813. En stukad Bernadotte återvände till Hamburg, men episoden kom att bli avgörande för honom. Inför invasionen som aldrig blev av hade han ägnat sig åt att lära sig så mycket som möjligt om Sverige. Detta kom väl till pass när han några år senare valdes till svensk tronföljare.

/Anders

Källor:

Lindqvist, Herman, Jean Bernadotte: mannen vi valde, Bonnier, Stockholm, 2009

Henrikson, Alf, Dansk historia, Bonnier, Stockholm, 1989

Knötel, Richard, Uniformenkunde, Lose Blätter zur Geschichte der Entwicklung der militärischen Tracht, Berlin, 1890. Band III, Tafel 31, Wikimedia Commons

Eckersberg, C W, Copenhagen, the night between 4 and 5 September 1807 seen from Christianshavn, 1807

Författare: Anders och Anette Blidberg

Anders är författare, föredragshållare och guide på Simontorps Kulturvandringar. Anette är skribent, redaktör och guide på Simontorps Kulturvandringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s