Källornas märkliga vägar

När man sitter i sin skrivarstuga och plöjer källmaterial så slås man ibland av vilka märkliga platser och händelser man intresserar sig för och de ännu märkligare vägar som berättelserna ibland har tagit innan de hamnar i min text. Detta exempel handlar om de dramatiska händelserna i Grodno 1793.

Huvudperson i min kommande biografi är Johan Christoffer Toll. Han var på motståndarsidan när Gustaf Adolf Reuterholm tog makten i Sverige direkt efter mordet på Gustav III 1792. Kronprinsen (den blivande Gustav IV Adolf) var omyndig och hans farbror, hertig Karl, utsågs till regent. Men hertigen var totalt kontrollerad av Reuterholm som under fyra år styrde Sverige. Reuterholms första åtgärd blev att snabbt göra sig av med alla konkurrenter. De flesta av männen som omgett Gustav III tvingades i exil. Den mest kände av dessa var Gustaf Mauritz Armfelt som fick order att lämna landet ”på sjukledighet”. Armfelt själv kommenterade sin avresa med orden: ”Jag for i en mästerlig komedi av falskhet.” Han utsågs sedan till svenskt sändebud i Neapel för att hållas på säkert avstånd. Även Johan Christoffer Toll avlägsnades genom att han utsågs till svensk minister i Warszawa. Därmed hamnade han i den europeiska storpolitikens centrum.

Polen var vid denna tid till stora delar ockuperat av preussiska och ryska trupper och på tronen hade de placerat den ryska kejsarinnan Katarinas förre älskare Stanisław II August. Den som styrde landet var den mäktige ryske ambassadören Jakov Bulchakov. Landet var mycket oroligt efter den franska revolutionen och efter det att Ludvig XVI avrättats i Paris den 21 januari 1793 jäste missnöjet bland vanligt folk.

Toll blev ögonvittne till den juridiskt vidriga riksdagen i Grodno (idag Hrodna i Vitryssland) där ryssarna tvingade polacker att själva upplösa sitt land och låta ockupanterna annektera var sin bit. Om dessa händelser skriver han i en rad brev till olycksbrodern Armfelt i Neapel. På ambassadör Bulchakovs order tvingades riksdagsmännen, som han själv utsett, att samlas. De som gjorde motstånd greps och fördes till Grodno. Ryska trupper omringade parlamentet med brinnande luntor vid kanonerna. Protesterande riksdagsmän pryglades. Mellan förhandlingarna hölls riksdagsmännen isolerade på sina rum, var och en vaktad av två ryska officerare. Toll var upprörd i sina brev och beklagade sig att behöva beskåda Polens ”sista smörjelse”. Efter flera månaders motstånd skrev riksdagsmännen under dokumenten som innebar deras lands undergång.

Nya palatset, Hrodna
Nya Palatset i Hrodna, där sejmen i Grodno ägde rum

Den paranoide Reuterholm höll noga koll på sina fiender och i Neapel bevakades Armfelt av Francesco Piranesi. Denne hade länge varit svensk agent och värvats av Gustav III för att skaffa fram antika skulpturer. Han rapporterade om Armfelts förehavande till Stockholm och 1794 bröt han sig in hos Armfelt och stal dennes korrespondens. Breven sändes med kurir till Stockholm och blev grunden till en rad åtal. Armfelt anklagades för att ha varit ledare för en planerad statskupp mot Reuterholm där även Toll varit inblandad. I ett brev hade Toll skrivit ”Tänk om vår välgörare och hjelte uppstode af sin grift, hvad han skulle hålla för ett hus med alla fuskare.” Detta räckte för att hotas med dödsstraff. Toll klarade sig undan med en kortare tid på fästning och fick en fortsatt karriär efter Reuterholms fall, men Armfelt tvingades fly till Ryssland. Men det är en annan historia.

Breven från Grodno sändes med post till Neapel, stals av svenska spioner och fördes till Stockholm där de hamnade i utredningsmaterialet kring den ”Armfeltska konspirationen”. De grävdes fram på riksarkivet av 1800-talshistorikern Carl Wilhelm Lilliecrona som i sin ungdom varit Tolls egen sekreterare och suttit vid hans sida när han dog. Lilliecronas bok med källmaterial kring Toll trycktes 1850 och 170 år senare kan jag låna boken via biblioteket i Osby och läsa i min skrivarstuga i Simontorp. En betydligt mer idyllisk plats än Grodno 1793.

/ Anders

Källor:
Carlquist, Gunnar & Carlsson, Josef (red.), Svensk uppslagsbok, 2., omarb. och utvidgade uppl., Malmö : Förlagshuset Norden, 1947-1955
Chrispinsson, John, G. A. Reuterholm: den gråtande diktatorn, Prisma, Stockholm, 2008
Lilliecrona, Carl Vilhelm, Fältmarskalken grefve Johan Christopher Toll: biografisk teckning, Hos L. J. Hjerta, Stockholm, 1849-1850
Lindqvist, Herman, Sverige-Polen: 1000 år av krig och kärlek, Albert Bonniers Förlag, [Stockholm], 2019
Bilder:
Nationalmuseum
Wikimedia commons

Författare: Anders och Anette Blidberg

Anders är författare, föredragshållare och guide på Simontorps Kulturvandringar. Anette är skribent, redaktör och guide på Simontorps Kulturvandringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s