Renoveringen av gården del 8 – Invasionen av Lillstu

Bredvid den gamla telefonen i Lillstu hänger en liten strömbrytare. Utifrån denna kan man berätta en hel del!

IMG_0473
Telefonen i Lillstu är nyinköpt men av en tidstypisk modell. Militärens brytare till vänster är original och återfanns vid renoveringen

Den 9 april 1940 ockuperades Danmark och Norge av tyska trupper. Samma morgon informerades den svenska regeringen om Tysklands krav för att inte invadera även Sverige. Den svenske statsministern Per-Albin Hansson gav order om mobilisering och under några intensiva dagar visste ingen hur det skulle på. Två veckor senare var 320 000 svenska män mobiliserade.

Några dagar senare vaknade min då 9-årige faster Ingegerd av att det rådde fullt kaos på gårdsplanen. När hon kikade ut såg hon mängder av soldater som samlades på gården och serverades ifrån en kokvagn.

IMG_0474
Utsikten från Lillstu mot gårdsplanen. Idag betydligt lugnare än 1940.

Många känner till linjen med betongbunkrar längs Sveriges kuster, den så kallade Per-Albin-linjen. Mindre känt är att den endast var tänkt som en första försvarslinje. Soldaterna från Elfsborgs regemente hade kommit till Simontorp för att bygga en andra försvarslinje längs ån. Denna linje skulle spärra av alla näs och broar i den nordskånska terrängen.

De 150 soldaterna inkvarterades på höskullen och sattes i arbete med att gräva skyttevärn. Officerarna bodde på hotellet i Glimåkra, men beslagtog gårdens ”Lillstu” som expedition. Här fanns nämligen telefon till omvärlden. Med den lilla brytaren bredvid telefonen växlade man nät. När den slogs om kunde man ge order via fälttelefonerna till de olika värnen och bunkrarna längs ån.

Officerarna hade med sig en egen kock som tog över köket för att laga mat till befälen. Det var en vacker vår och försommar så befälen åt vid trädgårdsmöblerna. Min far Gösta har berättat att i början satt de nära grinden, men eftersom soldaterna fick betydligt sämre mat från kokvagnen, flyttade de successivt längre och längre ner i trädgården.

IMG_0477
Trädgården idag
skanna0004
Faster Bengta serverar kaffe i trädgårdsbordet sommaren 1930. Min farmor Anna sitter med dottern Ingegerd i knäet. Den stilige mannen är hennes farbror Nils Svensson (som därmed var Bengtas bror) och hans hustru Hilda. Nils var affärsinnehavare i Bjärred.

Min farmor Anna och hennes faster Bengta, som var piga på gården, var företagsamma och satte igång att baka fika till soldater och befäl. Det lär ha haft en strykande åtgång. Det fanns även ett marketenteri för soldaterna, inrymt i en uthusbyggnad som kallas för ”Pärlogen”. Här finns det fortfarande kvar klotter som soldaterna ritade. Man kan undra hur det hade varit med försvarsviljan om tyskarna verkligen hade kommit? Det finns flera hakkors ritade på väggarna som kan tolkas som att det fanns sympatier för nazismen bland soldaterna.

IMG_0485
Hakkors ritat av soldater från Elfsborgs regemente på en av gårdens väggar 1940

Bevakningsmanskapet var kvar ut på sommaren, men när Sverige tillmötesgått de tyska kraven avvecklades försvarslinjen. Taggtrådshinder revs och skyttegravar skottades igen.

/Anders

Författare: Anders och Anette Blidberg

Anders är författare, föredragshållare och guide på Simontorps Kulturvandringar. Anette är skribent, redaktör och guide på Simontorps Kulturvandringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s